SAMEN ONDERNEMEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

DuraCert kiest bewust voor FSC® en PEFC

16-07-2018

Eind vorig jaar (2017) is een nieuw label voor hout in het leven geroepen, genaamd ‘STIP’. De organisatie achter dit nieuwe label stelt dat zij hiermee bijdraagt aan duurzaam bosbeheer. Uiteraard hebben wij ons daarom verdiept in de regelgeving van het label. Helaas zijn wij tot de conclusie gekomen dat het label een onvoldoende scoort voor doelmatigheid, traceerbaarheid, onafhankelijkheid en transparantie. Bovenal constateren wij dat dit nieuwe label een bedreiging vormt voor duurzaam bosbeheer. DuraCert kiest er daarom voor om alleen te werken met de bewezen keurmerken FSC® en PEFC.

Doelmatige bijdrage aan duurzaam bosbeheer

De keurmerken FSC® en PEFC hebben beiden een certificeringsschema voor zowel de handelsketen als het bosbeheer. Dit laatste is van cruciaal belang, omdat daarmee doelmatig de bossen duurzaam worden beheerd. De beide schema’s zijn financieel sterk afhankelijk van de afdrachten van hun certificaathouders in de handelsketen. STIP kent geen certificeringsschema voor duurzaam bosbeheer, maar alleen een certificering in handelsketen. Hierbij leunt STIP volledig op FSC®- en PEFC-bosbeheer en neemt zij tegelijkertijd de afdrachten van certificaathouders aan FSC® en PEFC weg. Hierdoor komt de financiële basis van de bewezen boscertificeringsschema’s in het geding, wat direct ten koste gaat van duurzaam bosbeheer. Beide keurmerken hebben aangegeven dat zij niet achter STIP staan (zie ook www.fsc.nl/nl-nl/nieuws/id/1857 en www.pefcnederland.nl/fsc-en-pefc-staan-niet-achter-stip/).

Erkende certificeringsschema’s voor het inkoopbeleid van de Rijksoverheid

Op dit moment is STIP niet toegelaten tot het inkoopbeleid van de Nederlandse Rijksoverheid. De enige toegelaten keurmerken, met zowel een certificeringsschema voor duurzaam bosbeheer alsook voor de handelsketen, zijn FSC® en PEFC (zie ook www.tpac.smk.nl).

Overzicht